Dekolte Ne Demek?

Dekolte Ne Demek?

Dekolte kelimesi vücudun bir kısmını açık bırakan giysi anlamına gelir. Modern zamana baktığımızda oldukça moda olsa da aslında popülaritesi 1700’lü yıllara kadar dayanır. Baktığımızda o tarihten bu yana modasını asla kaybetmeyen nadir kıyafet türlerinden biridir. Akıllarda dekolte nereden gelir merakı söz konusudur. Bu soruyu Fransa olarak cevaplayabiliriz. Kelime olarak dilimize 19. yüzyılda “decollete” sözcüğünden türeyerek geçmiştir. Anlamı Türkçe’ye çevirdiğimizde “yakasız” manasına gelir. Fransa’da ortaya çıkıp yayılarak Türkiye’ye kadar ulaşan bir kıyafet modasıdır. Dekolteli kıyafetler başta sadece belirli kişilerin kullandığı bir seçenek olsa da zaman geçtikçe normalleşerek tüm kıyafet raflarında yerini almıştır. En çok tercih edildiği alan ise gece kıyafetleri ve özel gün kıyafetleri olmaktadır. 

Dekolte Nerelerde Kullanılır?

Dekoltenin kullanım alanı günümüzde oldukça geniştir. Daha çok özel bir yemek ya da kutlama gibi zamanlarda tercih edilse de günlük hayatta tercih edenlerin sayısı da fazladır. Fakat her ortam dekolteli giyim kaldıramayabilir. Örneğin boğazda bir restorana yemeğe giderken derin dekolte elbise giyerseniz sizi görenler ne kadar şık olduğunuzu düşünürler. Aynı kıyafeti günlük ve salaş bir mekânda giymek rahatsız edici bakışlara maruz kalmanıza sebep olabilir. Esasında izlenme durumu yalnızca dekoltesi olan elbiseler için yaşanan bir durum değildir. Nerede olursanız olun oranın ahengine uygun olmayan bir kıyafet ya da aksesuar tercih ettiğinizde mutlaka dikkat çekersiniz. Günümüzde gelinlik dahil birbirinden farklı tarzda birçok giyim ürününde dekolte kullanılır. Spor kıyafetlerde dahi bulunabilir. Burada mühim olan miktarıdır. Modacılar da bu dengeyi oldukça iyi sağlar. Payetli bir elbise bulunan dekolteyle günlük bir kıyafette bulunan dekolte her açıdan birbirinden farklıdır. Dolayısıyla elzem olan hangi ortamda hangi çeşidi seçeceğine doğru karar vermektir diyebiliriz.

Dekolteli Kıyafetler

Dekoltenin günümüzde birçok kıyafet alanında yaygınlaştığını belirttik. Peki, sizce dekolteli kıyafet çeşitleri neden bu kadar arttı? Miktarına göre değişmekle beraber dekolte elbiselere şıklık ve dişilik katabilir. Örneğin günlük bir tişörtte dahi artık dekolte görmek oldukça doğaldır. Şık ceketlerin altına askılı dekolteli bluz modelleri giyerek daha asi bir görünüm elde edilebilir. Dekolte dendiğinde akla yalnızca göğüs dekoltesi gelmemelidir. Modern zamanda oldukça farklı dekolte çeşitleri söz konusudur. En yaygın olanlardan biri sırt dekoltesi olmaktadır. Sırtın belirli bir bölümünün açıkta kalmasıyla elde edilen sırt dekoltesi sıklıkla abiye kıyafetlerde tercih edilir. İddialı dekolte sevmeyen gelinler de sırt dekolteli gelinlik çeşitlerini deneyebilir. Bir diğer çeşit olan bacak dekoltesi uzun boyluların kullandığı çeşittir. Yine gelinliklerde tercih edilebildiği gibi eteklerde ve abiyelerde de kullanılır. Omuz dekoltesi masumane görülen bir türdür. Daha çok genç kızlar tarafından rağbet görür. Son zamanlarda omuz dekolteli nişan kıyafetleri çok revaçtadır. Bunun bir sebebi de prenses gibi hissettirmesi olabilir. Göbek dekoltesi sırt ya da göğüs dekoltesiyle beraber kullanılan dekolte çeşitlerinden bir diğeridir. Crop olarak bilinen göbeği açıkta bırakan üst giyim ürünleri de göbek dekolteli olarak geçer. Eğer büyük göğüslere sahipseniz göğüs dekoltesi yerine crop tarzı tercih edebilirsiniz. Fakat kazak ya da tişört fark etmeksizin uç kısımlarının geniş olmaması gerekir. Geniş etek ucuna sahip croplar çeşitli frikiklere yol açabilir. Bunun için ya etek ucu dar olanlar seçilmeli ya da crop altına dar ve yine kısa olan bir tişörtle beraber kullanılmalıdır. Bu sayede kazalardan ve istenmeyen sorunlardan kaçınılabilir. Bu tarz giyim daha çok göbek sorunu olmayan kadınlar için uygundur. Geniş omuzlara sahip kişiler omuz dekoltesi yerine sırt ya da göğüs dekoltesi kullanabilir. Özellikle derin v yakalı dekolte çeşitleri geniş omuzlarda denge yaratır. 

Vücut Tipine Göre Dekolte 

 

Vücut tipleri farklı şekillere sahiptir. Her kadının sahip olduğu belirli vücut tipi vardır. Bunu bilmek ve buna uygun şekilde giyinmek esasında kendine yakışanı giyinmektir. Vücudunu tanıyan bir kadın bedenindeki fazlalıkları illüzyonla kaybedebilir. Öncelikle beraber vücut şekillerine göz atalım. Eğer ince bir bele, geniş bir kalçaya ve nispeten kalın bacaklara sahipseniz armut vücut tipine sahipsiniz demektir. İnce belinizi ortaya çıkan sırt dekoltesine sahip A kesim kıyafetler tercih ederek fazlalıklarınızı kolaylıkla gizleyebilirsiniz. Armut vücut tipine straplez model denen omuz dekolteli kıyafetler de oldukça yakışır. Genişçe bir göğüs kafesiniz, geniş bir beliniz ve dar kalçalarınız varsa vücut tipiniz elma demektir. Elma vücut tipi hangi dekolteyi kullanmalı diye soracak olursanız cevabımız net bir şekilde bacak dekoltesi olur. Aynı şekilde bu vücuda sahip kadınlar göğüs dekoltesini de kaldırabilir. Genel itibariyle ideal ölçü olarak nitelendirilen kum saati vücut tipi ise göğüsler ve kalçanın aynı ölçülerde olup belin ince olduğu bir vücuttur. Bacak dekoltesi kum saati vücut tipine sahip olanlar için uygun bir seçim olacaktır. Fakat bu kadarla sınırlamak doğru olmaz. Kum saati vücut tüm dekolte çeşitlerini rahatlıkla taşıyabilir. Bir diğer vücut ise elmas vücut tipidir. Armut vücut ile karıştırılabilir. İnce omuzlar, geniş kalçalar ve biçimli bacaklarınız varsa muhtemelen vücut tipiniz elmas olabilir. Göğüs dekoltesi, sırt dekoltesi, bel dekoltesi dahil herhangi birini kullanabilirsiniz fakat aynı anda tüm bunları barındıran bir elbise seçmek elmas vücut için doğru bir tercih değildir. Çünkü her kısım oldukça dikkat çekici olduğu için ortaya abartı bir sonuç çıkabilir. Bunun yerine tek bir dekolte seçilerek o formda bir elbise giyilmesi yerinde olacaktır. Bedeninize uygun olmayan bir seçim yaptığınızda eğreti durabileceğini unutmamak gerekir. Boy ve vücut özelliklerinizi baz alarak en uygun olan modeli seçmeniz kusursuz görünmenizi sağlamak için yeterli olacaktır. 

Etiketler: Dekolte Ne Demek?
Ocak 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR