Gelin Hamamı Nedir?

gelin-hamamı-nedir

Gelin hamamı çok eski zamanlardan beri kültürümüzde olan bir adettir. Gelin hamamı neden yapılır çok merak edilir. Bunun yapılmasının temel sebebi erkek tarafının gelinin kusurunu görmek istemesidir. Damadın annesi ve kız kardeşleri gelini hamamda inceleyerek kilosunu, fiziğini ölçüp tartar. Gelin hamamına gelinin süslenerek gelmesi gerekir. Takılarını takıp bakımlı bir şekilde girmelidir. Gelinin hamam kıyafetini kayınvalidesi alır. Bunları bohça içerisinde geline verir. Bohçanın içinde güzel kokulu sabunlar, peştamal, havlu, bir çift terlik ve hamam tasıyla kese bulunur. Gelin hamamı davetlilerine mutlaka hediye verilir. Bu hediye ikram olabileceği gibi her davetliye güzel kokulu bir sabun da hediye edilebilir. 

Gelin Hamamında Kimler Olur?

Gelin hamamına kimler gelir sorusunun cevabı öncelikle akrabalar olarak verilebilir. Akrabaların yanı sıra gelin hamamına gelinin en yakın arkadaşları da davet edilir. Kaç kişinin geleceğiyle alakalı bir sınır yoktur. Fakat çok kalabalık olmaması rahat edebilmek adına daha doğru olacaktır. Çünkü sevilen dostlarla eğlenmek çok daha kolaydır. Gelin hamamına gelinin annesi, kayınvalidesi, varsa kardeşi, eltisi, görümcesi, yengesi ve yakın arkadaşları gelebilir. Gelin hamamına ne götürülür bu da merak konusudur. Hamama atıştırmalık ve çerez götürebilirsiniz. Çoğunlukla meyve tabağı ve çerez tabağı gelin hamamı için vazgeçilmez konumundadır. Fakat götürmekten ziyade artık birçok yerde gelin hamamı açık büfe ile desteklenir. Yani firmalar açık büfe menüleriyle ekstra yemek derdiyle uğraşmanızın önüne geçmiş olur. Yine de her firma için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. Burada en önemli nokta ayrılan bütçedir denebilir. Lüks bir yerde yapılan gelin hamamında birçok detayı firma kendisi üstlenerek gelini derin düşüncelerden sıyırmış olur. Eğer daha mütevazı bir yerde yapılacaksa yemek, şarkılar ve ikramlıklar gibi birçok şeyi gelinin kendisinin organize edip düşünmesi gerekebilir. 

Gelin Hamamı Nasıl Organize Edilir?

Gelin hamamı seçerken yapılacak ilk şey kişi sayısı belirlemektir. Öncelikle gelecek kişiler teker teker liste edilir. Sonraki adım ise elbette organizasyonu hangi gün yapacağını belirlemektir. Bunun sonrasında en yakın bölgede hamam ve spa merkezleri araştırmaya başlanabilir. Günümüzde bu hizmeti sunan birçok yer mevcuttur. Hatta işleri daha da kolaylaştırıp paket şeklinde sunarlar. Birçok gelin hamamı organizasyonu düzenlemesi yapan yerde mutlaka yiyecek ve içecek de fiyata dahil olur. Yine de bazı yerlerin çalışma prensimi daha farklı olduğu için fiyat dışında da kalabilir. Hamama giderken bohça geline hamama girmeden evvel teslim edilir. Sonrasında direkt olarak yıkanma faslına geçilir. Şarkılar eşliğinde tüm davetliler ve gelin yıkanır. Sonrasında sarma, börek, kurabiye ve meyve gibi birçok lezzetli yiyecek yine şarkılar ve türküler eşliğinde yenir. Gelin hamamında gelin ağlatma adeti yoktur. Bu organizasyonda gelin dilediğince eğlenip amiyane tabirle kurtlarını döker. Günümüzde gelin hamamı yerine bekarlığa veda gibi farklı organizasyonlar da yapılır. İsimleri farklı farklı olsa da pratikte amaç tamamen aynıdır. Hepsinde de maksat gelinin eğlenmesi ve eşi dostuyla güzel bir an geçirmesidir. Gelin hamamını tarihi konseptleri seven ve adetlerine bağlı olan birçok gelin severek gerçekleştirir. 
Gelin hamamı düğüne fiziksel ve zihinsel olarak hazırlanmak adına oldukça güzel bir seçenektir. Eğlenceli bir etkinlik olduğu için gelin de oldukça rahatlamış olacaktır. Günümüzde gelin hamamı firmalar tarafından sauna, cilt bakımı gibi ek hizmetlerle beraber kombin yapılarak ayarlanabilir. Lüks gelin hamamı hizmeti sunan yerlerde jakuzi de bulunur. Havuz da olduğu için hamam sonrası havuzda da gelin ve arkadaşları eğlenmeye devam eder. Gelin hamamı hediyesi gelinlerin en çok aklına takılan noktalardan biridir. Davetlilerinize şık bir ambalaj içerisinde kese, sabun armağan edebilirsiniz. Hem kullanışlı olan bu hediyeler aynı zamanda günün anlam ve önemine de oldukça uygun olacaktır. Gelin hamamı süslemesi de konsept için çok önemli bir noktadır. Hangi renk ağırlıklı bir konsept istediğinizi yetkililere söylemeniz durumunda firma da mutlaka buna uygun hareket edecektir. Genellikle saflığı ve temizliği çağrıştırdığı için beyaz renk tercih edilir. Gelin hamamı artık eski zamanlardaki amacı için uygulanmaktan ziyade eğlence için tercih edilir. Birçok gelin hamam organizasyonuyla zihnen kendini rahatlatmaktan keyif alır. 
    
 

Etiketler: Blog
Ekim 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR