Nişanda Kurdeleyi Kim Keser?

nisanda-kurdeleyi-kim-keser

Nişanı yaklaşan kişilerin aklını “nişanda kurdeleyi kim keser?” sorusu oldukça kurcalar. Nişanda kurdeleyi yaşı en büyük olan kişi keser. Bu kişi hem ailenin en büyüğüdür hem de en çok saygı duyulan kişidir. Halk arasında kurdeleyi kesen kişinin mutlu bir evliliği olması önemli kabul edilir. Çünkü bunun şans getirdiğine inanılır. Kız ya da erkek tarafından biri kurdeleyi kesebilir. Özellikle erkek tarafından birinin kurdeleyi kesme zorunluluğu yoktur. Bu kişi ailede sevilen, sayılan ve hürmet gören kişidir. Bazı yörelerde ailenin babası kim ise o da kurdeleyi kesebilir. Bu hem yöreden yöreye hem de gelinle damadın arzusuna göre değişebilir. Örneğin çok sevilen yakın bir akrabadan da kurdeleyi kesmesini rica etmek absürt değildir. Bununla ilgili bir kural yoktur. Arzu edilen şekilde hareket edilebilir. 

Nişanda Kurdeleyi Kız Tarafımı Mı Keser?

Nişanda kurdeleyi kız tarafı keser mi sorusu çok merak edilir. Bu sorunun cevabı tam olarak evet denemez. Kurdeleyi kız tarafından yaşı büyük olan kişi kesebilir. Fakat bu mecburi değildir. Erkek tarafından bir büyüğün de kesmesi anormal karşılanmaz. Burada esas nokta çiftlerin kendi arasında bunu kararlaştırabilmesidir. Ailede en büyük olan kimin tarafındaysa o kişiden bu rica edilebilir. Ya da tamamen akışına bırakıp o gün spontane bir şekilde gerçekleşmesi de beklenebilir. Yine de kişinin en önemli günlerinden biri olan nişan gününü planlamadan akışına bırakması çok doğru olmayabilir. Bu yüzden çiftler kendi arasında konuşup bir karara varmalıdır. Böylece nişan merasimi sırasında dargınlık ya da kırgınlık da oluşmamış olur.

Nişan Yüzüklerini Kim Getirir?

Nişan yüzükleri geline teslim edilebilir. Damat gelinin yüzüğünü, gelin e damadın yüzüğünü alır. Sonrasında iki yüzüğün de nişan gününe kadar gelinde durması daha doğrudur. Böylece iki yüzük bir arada saklanmış olur. İstenirse gelinin yüzüğünü damat nişan gününe kadar saklayıp nişan günü getirebilir. Yüzükler kurdeleye bağlanıp şık bir nişan tepsinin üzerine konur. Makas da mutlaka tepsinin üzerinde olmalıdır. Nişan tepsisini genellikle gelinin en yakın kız arkadaşı taşır. Gelin isterse ailenin en genç kızı da nişan tepsisini tutabilir. Burada takdir gelinindir. Nişanda kurdeleyi baba keser mi diyecek olursanız, evet kesebilir. Ailenin daha büyük bir ferdi varsa örneğin dede ya da amca gibi, onlardan biri de kurdeleyi kesebilir.

Nişanda Neden Kurdele Kesilir?

Herkesin uyguladığı nişanda kurdele kesme adeti nereden geldiği merak konusudur. Aslında anlamı oldukça romantik ve derindir. Bir kurdelenin iki ucuna yüzükler bağlanır. Yüzüğün biri geline diğeri se damada takılır. Sonra da kurdele dua ve iyi dilekler eşliğinde kesilir. Böylece bir bütünün iki parçası olmuş olurlar. Yani bir elmanın iki yarısı şeklinde düşünülebilir. Sonrasında yüzüklerden çıkarılan bu kurdeleler saklanabilir. Diğer bekar bireyler tarafından kurdelenin parçalara ayrılarak yutulmasını muhakkak duymuşsunuzdur. Bu sonrada yanlış bir harekettir. Kurdele yutmak tehlikeli olabilir ve sanıldığı gibi herhangi bir uğur getirme ihtimali yoktur. Peki nişan kurdelesi saklanmalı mıdır? Bu sorunun cevabı sizin karakterinize göre değişir. Kimi kişiler oldukça romantik bir yapıda olduğu için bunu atmak istemez. Bazıları ise daha manevi düşündüğü için atmaya kıyamayabilir, nişan günü anısı olarak kurdeleyi saklar. Kimi kişiler içinse sadece sembolik bir kurdele parçasıdır. Bu şekilde düşünen kişiler saklamak istemeyebilir. Kimileri de en sevdiği dostuna armağan etmek isteyebilir. Bazı arkadaş ve akrabalar anı olarak saklamak, kendi himayelerine almak isteyebilirler. Burada en önemlisi çiftlerin düşünce yapısıdır. Arzu edilirse arkadaşa hediye edilip arzu edilirse saklanabilir hatta yine karaktere bağlı olarak farklı bir şey için lazım olmak üzere saklanabilir. 

Nişan Kurdelesi Kırmızı Renk Olmak Zorunda Mı?

Nişanda yüzüklerin birbirlerine bağlandığı kurdele genel olarak kırmızı renk olur. Özellikle aşkın ve tutkunun, sevginin rengi de olduğu için kırmızı tercih edilir. Fakat nişan konseptine de bağlı olarak kurdele rengi farklı seçilebilir. Örneğin pembe ağırlıklı bir konsept hazırlanacaksa kurdeleyi de uyum sağlaması açısından pembe ve tonları olarak kullanabilirsiniz. Renk konusunda bir kural olmasa da aşkın rengi olan kırmızı bizce de kurdele için gayet iyi bir tercih. 

Etiketler: Blog
Ekim 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR