Nişanda Takı Takılır Mı?

Nişanda Takı Takılır Mı

Evliliğe adım atarken geçirilen evreler vardır. Nişanlılık dönemi bunlardan biridir. Bu süreçte gelenek görenekler, adetler ve ailelerin istekleri çiftleri oldukça yorabilir. Adetler arasında geline takı takmak da bulunur. Fakat bu takı merasimi nişan söz konusu olduğunda oldukça değişken bir hal alır. Nişan merasiminde damadın geline birkaç adet altın bilezik ya da takı seti takması birçok yörede hala devamlılığını sürdüren bir gelenektir. Fakat bazı nişan törenlerinde de geline sadece bir altın bilezik ya da altın künye takılabilir. Nişanda geline ne takılır sorusunun en doğru cevabı bunun ekonomik duruma göre değiştiği olacaktır. Çünkü varlıklı kişilerin takabileceği miktarla normal gelirli birinin takabileceği nişan hediyesi asla bir değildir. Nişanda takılacak takının ne olacağını biraz da gelir belirler. Sosyal statü, gelir seviyesi göz önünde bulundurularak uygun takı seçilebilir. Takılacak takıyı belirlemenin en iyi yolu kesinlikle bütçeyi iyi bilmektir. Kimse kendi bütçesini zorlamadan çiftlere elinden gelen yardımı yapabilir. 

Nişanda Çiftlere Ne Takılır?

Nişan törenine katılacak olanların en çok araştırdığı soru çiftlere ne takılacağıdır. Nişanda çiftlere para takılır diyebiliriz. Bunu para ile sınırlandırmak doğru olmaz. Bu yüzden nişanda para takmak yerine alternatif arayan kişiler için birkaç örnek verebiliriz. Örneğin nişanda çiftlere altın takabilirsiniz. Bu onlara nişanlılık sürecinde evlerini kurmak adına girecekleri masraflar için de yardımcı olacaktır. Altın yerine künye, bilezik, kolye gibi farklı hediyeler de takılabilir. Nişanda takı olarak takılacak şeyler içi sınırlandırma yoktur. Fakat her yörede nişan merasimi sırasında takı takma töreni gerçekleşmez. Bu değişken bir adettir. Örnek vermek gerekirse Diyarbakır’da geçekleşen bir nişan merasimiyle İzmir’de gerçekleşen bir nişan merasimi aynı olmamaktadır. Doğu Anadolu illeri baz alındığında takılan takının miktarı ve değeri artar. Çünkü doğu illerinde takı takmak elzemdir. Mutlaka takı takılması gerekir. Elbette bu adetlerden kendini soyutlayan kişiler de söz konusudur. Böyle bir durumda takı takmak zorunluluk olmaktan çıkar. Takı takacak kişiler nişanda ne takılır sorunu çok fazla kafasına takabilir. Bu sorunun cevaı oldukça geniş bir yelpazeyi kapsar. Nişanda çeyrek takmak gayet yeterli olabilir. Eğer nişan çok yakın bir akrabanınsa nişanda yarım altın takmak daha uygun olabilir. Nişanı olan kişi uzaktan akrabaysa ya da zorunluluktan katıldığınız bir merasimse nişanda para takmak yeterli gelebilir. Bu sefer de kişilerin aklını nişanda kaç para takılır sorusu yoklar. Bunun cevabı da oldukça değişkendir. Çünkü yine ekonomik durum ve statü baz alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki ayağına yorganına göre uzatmak gerekir. Kendini zora sokmayacak seviyede bir meblağ takılması yeterlidir.  

Nişan Merasiminde Takı Takılır Mı?

Nişanda takı takılır mı? sorusunun cevabı tam olarak evet ya da hayır değildir. Bu tamamen çiftlerin arzularına göre ve geleneklere göre değişir. Evde nişanla sözü bir arada yapan çiftler aile arasında bir merasim düzenledikleri için takı töreni yapmak istemeyebilir. Günümüzde takı merasimini saçma ve bayağı bulan kişiler de vardır. Bu yüzden nişanda takı takılıp takılmayacağını anlamak aslında zor değildir. Bunun için çiftlerin hayata bakış açısını az da olsa bilmek yeterlidir. Aynı şekilde geleneklerine bağlı kişilerse takı takma töreni yapılacağını bilmek gerekir. Günümüzde özellikle de evde yapılan nişanlarda takı takılmayabilir. Salon nişanı yapıldığında ise tam tersine kaçınılmaz bir şekilde takı merasimi söz konusu olur. Nişanda damada da geline de ayrı ayrı takı takılabilir. Veyahut hangisine daha yakınsa sadece ona da takı takmak da yeterli gelebilir. Burada yine ekonomik duruma göre bir yol izlemek daha yerinde olur. Eğer durum el veriyorsa geline de damada da ufak da olsa bir hediye takılabilir. Davetlilerin yanı sıra çiftler de nişanda birbirlerine takı takarlar. Damat nişanda geline ne takar diyecek olursanız buna cevabımız şık bir set olabilir. Ya da gelinin çok beğendiği ve istediği farklı bir takı da nişan hediyesi olarak verilebilir. Damada ise gelin gelenekler gereği saat takabilir. Bu saat çok pahalı olmak zorunda olmamakla beraber kalitesiz de olmamalıdır. Damadın beğeneceğini bildiği bir saati armağan etmek en doğrusu olur. Bu takıları çiftler nişan merasimi sırasında birbirlerine takdim edebilirler. Dilerse nişan gerçekleşmeden evvel de hediye edilebilir. Fakat hediye edilenlerin nişan sırasında takılı olması adetlerin bir getirisidir. Eğer adetler dikkatle alınmıyor ya da külfetli bulunuyorsa bunları yapmak mecburi değildir.

Etiketler: Nişanda Takı Takılır Mı
Ekim 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR