Nişanı Kim Yapar?

nisani-kim-yapar

Evlenmeye karar verip ilk adımı atmak isteyen tüm çiftlerin aklını ilk olarak bu soru yoklar. Nişan dönemi evliliğe alıştırma dönemi olarak nitelendirilebilir. Bu süreçte çiftler birbirini daha yakından tanıyıp ailelerle de kaynaşma imkânı bulur. Evlilik hazırlıklarının hız kazanacağı bu döneme girmeden evvel araştırmalar da hız kazanır. Nişan sevgililikten sonra, evlilikten önceki dönem olarak bilinir. Bu dönem yeni bir aile kurma yolundaki ilk adımdır. Bu yüzden oldukça özel ve güzel bir dönemdir. Nişanlılık sürecine hazırlık yaparken çeşitli tartışmalar yaşanabilir. Bu durum son derece normaldir ve hemen hemen tüm çiftlerin başından geçmiştir. Önemli olan nokta öfkeye kapılmayıp gerektiği şekilde hareket edebilmektir. Bunu yapabilmek için de tüm detayları en doğru şekilde bilmek gerekir.

Nişanı Kız Tarafımı Yapar?

Nişan merasimi genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Bu yüzden nişanı kim yapar sorunun cevabı “kız tarafı yapar” olarak verilebilir. Fakat her yörenin âdeti farklıdır. Bununla beraber günümüzde nişanın gelinle damat tarafından ortak bir şekilde organize edildiğini de oldukça sık görüyoruz. Eğer geleneklerinize çok bağlı kişiler değilseniz ve aileleriniz de baskı yapmıyorsa ortak nişan organizasyonu yapılabilir. Eğer geleneklerimden ödün vermeyeyim, her şey adabına göre olsun derseniz nişanı kız tarafının yapması gerekir diyebiliriz. Peki, nişanı kız tarafı yapacak ama tam olarak ne yapacak dediğinizi duyar gibiyiz. Öncelikle karar verilmesi gereken nokta nişanın nerede yapılacağıdır. Eğer evde yapmak istemiyorsanız işe salon bakmakla başlayabilirsiniz. Bütçe belirleyerek kendinize en uygun salonu seçebilirsiniz. Sonrasında sıra ikramlıklara geliyor. Öncesinde davetlilere neler ikram edeceğinizi planlamak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Nişanda hediye vermek zorunda değilsiniz fakat davetlilere jest yapmak isterseniz nikah şekeri tarzında ufak hediyeler hazırlanabilir. Bu sizi yalnız bırakmayıp nişanınıza gelen dostlarınızı da oldukça mutlu edecektir. Nişan için seçtiğiniz salonun süslemelerini partnerinizle kararlaştırabileceğiniz gibi herhangi bir organizasyon firmasıyla da çalışabilirsiniz. Her şey tamamsa nişan pastası seçmeye geçebilirsiniz. Özellikle isimlerinizin yer aldığı, günün anlam ve önemine uygun bir pasta yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra yapmanız gereken bir diğer şey ise damat bohçası hazırlamaktır. Nişandan bir iki gün önce ya da aynı gün bohça götürülebilir. Gelelim nişan yüzüklerini kim alır sorusuna. Nişan yüzükleri adetlere göre karşılıklı olarak alınabilir. Buna göre gelin nişan yüzüğü damat tarafından alınırken damat nişan yüzüğü de gelin tarafından alınır. 
Nişan müzikleri ortamın havasını etkileyeceği için yine gelin tarafından özenle seçilmelidir. Kimi çiftler nişan töreninde canlı müzik de tercih edebilir. Bu ne kadar bütçe ayırdığınıza bağlı olarak unutulmaz bir nişan için oldukça keyifli olabilir. Eğer müzikler de tamamsa sıra en önemli noktada. Damadın nişanda giyeceği takımı kız tarafının alması gerekir. Bu da aradan çıktıysa bu unutulmaz gün için içinize sinen kuaförle nişanınızdan iki hafta kadar önce prova yapmaya başlayabilirsiniz. Nişanda gelin çiçeği kullanmak zorunda değilsiniz. Fakat özellikle nişan bir salonda yapılacaksa gelin nişan çiçeği elbisenizle tamamlayıcı olacaktır.

Erkek Tarafı Nişanda Ne Yapar?

Nişanı kız tarafı yapıyor olsa da geleneklere göre erkek tarafının da yapması gereken bazı şeyler var. Bunun başında elbette gelin bohçası hazırlamak geliyor. Gelin bohçası gelinin zevki ve tarzı baz alınarak hazırlanmalıdır. Nişan günü ya da geleneklere göre birkaç gün öncesinde gelin evine götürülür. Bazı yörelerde erkek tarafı bohçayı kız istemeye giderken de götürebilir. Nişanda geline takı takılır. Bu takı bilezikle beraber genellikle zarif bir set olabilir. Gelinin nişanda giyeceği elbiseyi de geleneklere göre erkek tarafı almalıdır. 

Nişanda Takı Takılır mı?

Nişanda damat geline takı takar. Günümüzde geline en çok takılan nişan takısı set olmaktadır. Elbette kız tarafı da nişanda damada takı takar mı diye sorulabilir. Bu soruya cevabımız, evet. Adetlere göre kız tarafı nişanda damat saati hediye eder. Davetliler nişanda takı takar mı sorusu da oldukça merak edilen bir sorudur. Nişanda takı takmak birçok yörede söz konusu değildir. Özellikle doğunun bazı illerinde geline nişanda takı takılır. Balıkesir gibi bazı yerlerde de nişanda takı takma adeti söz konusu olabilir. Davetliler yöreye göre nişanda altın takabilir. Kimi zaman da para takılan takı nakit para olabilir. Fakat genelleme yapılacak olursa birçok yerde nişanda takı takılmaz. Bazı kesimlerde nişanda gelin ve damada hediye verilir. Takıdan ziyade bu zarif ve küçük bir hediye olur. Çünkü asıl takıyı düğüne saklarlar. Yine de bu oldukça değişken bir durumdur.

Evde Nişan Yapılır mı? 

Günümüzde evde nişan yapmak çok sık karşılaştığımız bir durum haline gelmiştir. Eğer aile arasında isteme töreniyle beraber nişan yapmak isteniyorsa evde nişan yapılabilir. Sadece davetli sayısının minimum düzeyde olacağı unutulmamalıdır. Zira evde tüm akraba ve dostları ağırlayabilmek mümkün değildir. Eğer sade ve sakin bir nişan töreni isteniyorsa salon kiralamak yerine evde yapmak güzel bir seçenektir. Günümüzde organizasyon firmaları sayesinde ev ortamında da şık ve göz alıcı bir ortam oluşturmak kolaylaşmıştır. Burada tercih gelin ve damada aittir. 
 

Etiketler: Blog
Ekim 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR